Cultuureducatie Halderberge
Cultuur maakt je wereld groter

Open Monumenten Klassendag

KLASSENDAG HALDERBERGE 

Met je klas op onderzoek uit in een monument. Dat is de Open Monumenten Klassendag!
Dit jaar is de Klassendag op  vrijdag 9 september 2022 en het thema is: 'Duurzaamheid'

Wat houdt de Open Monumenten Klassendag in? 
Tijdens de Open Monumenten Klassendag bezoeken leerlingen van de bovenbouw van de basisschool (groepen 5, 6, 7, en/of 8) een monument. 

Leerzaam en leuk
De Open Monumenten Klassendag is niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk! Elk monument heeft zijn eigen, bijzondere verhaal dat de leerlingen iets vertelt over de geschiedenis van hun eigen omgeving. Door in de buurt monumenten te bezoeken, komt die geschiedenis voor hen tot leven en raken ze vertrouwd met ons cultureel erfgoed. Scholen, leerlingen, de organiserende partij (zoals een lokaal comité Open Monumentendag in uw gemeente) én monumenteigenaren werken samen aan een geweldige dag.

Doel
Het doel van de Open Monumenten Klassendag is kinderen vertrouwd maken met de term ‘monument’ en de betekenis daarvan. Kinderen leren beseffen dat een monument een gebouw kan zijn, dat er verschillende typen monumenten zijn en dat achter elk monumenten een verhaal zit. Door schoolkinderen in aanraking te laten komen met monumenten, wordt een basis gelegd voor een latere waardering voor monumenten en daarmee voor erfgoed en geschiedenis in het algemeen.

Lesmateriaal
De leerdoelen van de Open Monumenten Klassendag sluiten aan op de kerndoelen binnen de domeinen Oriëntatie op jezelf en de wereld en Kunstoriëntatie. Er is lesmateriaal te downloaden: de Monumentenkijkers en een Monumentenkaart. Op de Monumentenkijkers en Monumentenkaart spelen de Monumensjes een rol, stripachtige figuurtjes die de monumenten een gezicht geven. Bij elk monumenttype (in totaal 17 stuks) hoort een Monumensje: een vroegere bewoner of gebruiker van een monument. Denk aan een molenaar die bij een molen hoort en een non bij een klooster. Ook bestaat er een algemeen Monumensje: Guido de Gids. Downloaden van lesmateriaal en meer informatie vind je hier.

Monumenten die bezocht worden door de groepen 7 en 8 van de Halderbergse basisscholen op vrijdag 9 september 2022 zijn:

- Zorgboerderij de Meeshoeve - Oud Gastel
- Bovendonk - Hoeven
- Arboretum - Oudenbosch
- Basiliek, Sint Anna en Natuur Historisch en Volkenkundig Museum - Erfgoedroute Oudenbosch
- Thomashuis - Oudenbosch
- Vliegend Museum Seppe - Bosschenhoofd
- Mastboomhuis - Oud Gastel
- Pastorij - Hoeven
- Molen - Hoeven

Inschrijven kan hier!